HET GEBIED VAN DE GROTE BRAND
- Rob Slepička
- 31 mrt
- 2 minuten om te lezen
Als stadsgids kan ik het natuurlijk niet laten even te bespiegelen over het gebied van de recente grote brand in het centrum van Arnhem.
Het blok, dat voor het grootste deel is uitgebrand bevindt zich tussen de Jansstraat, de Varkensstraat, De Munterstraat en de Rozemarijnsteeg.
Als de straatnamencommissie nu met de naam “Varkensstraat” op de proppen zou komen, dan gaan vele wenkbrouwen omhoog.
Maar hier en op de Jansplaats bevond zich ooit de varkensmarkt.
Handelaren, die per schip uit Duitsland wijn of hout hadden aangevoerd, kochten na het lossen van hun handelswaar varkens. Deze brachten ze voor een nacht onder in de grote gewelfkelders aan de Jansplaats.
Dat grote hoekpand, waar nu een eetgelegenheid zit, had altijd al een horecafunctie. (Net als de twee grote witte panden aan de Pauwstraat:
Hotel de Pauw en hotel de Constable)
De volgende dag brachten de handelaren de varkens via de Varkensstraat naar de haven, alwaar hun schip wachtte voor de zeiltocht terug naar huis.
Stel je die optocht eens voor!
De naam Jansstraat is afgeleid van de Commanderie van St. Jan, een immuniteit van de Johannieters, die o.a. de Jansplaats en het Jansplein omvatte van 1234 tot 1828. En we hadden aan het eind van de Jansstraat natuurlijk het complex van de Janspoort. Het laatste restje daarvan tref je in de ING-bank. Een boogsegment van de binnenpoort met weergang.
De Rozemarijnsteeg had die naam niet omdat men vroeger een steak kruidde met dat geurige kruid. In de steeg zaten de uitvaartondernemers.
Anno nu kunnen we met koeling nare geuren tegengaan. Voordat we over elektriciteit konden beschikken werd rond de doden Rozemarijn verbrand.
De sterke geur camoufleerde de vergankelijkheid!
De Munterstraat heet zo, omdat zich daar Jacob Munter vestigde in 1797.
Daarvoor heette de steeg “Muisesteeg”.
Tijdens een centrumwandeling kan ik je er nog veel meer over vertellen.
Het was daar altijd al een levendige boel met het Stadswijnhuis, de halteplaats van de postkoets en nog veel meer.
Comments