top of page

Wandelingen

Duivelshuis Arnhem

Van Sabelspoort naar Rijnpoort

Stadswandeling langs de belangrijkste plekken, die de geschiedenis van de stad laten zien. Via de oude markt door de oude binnenstad met zijn culturele hoogtepunten.

Eusebiuskerk, Duivelshuis, Stegenkwartier, Jansplein, Korenmarkt. Geschiedenis, architectuur, mensen en anecdotes.

De 7 straatjes

De 7 straatjes

We leggen het vergrootglas op een uniek stukje binnenstad. De geschiedenis van de Kerkstraat en omgeving en ontroerende verhalen over zijn bewoners en bezoekers. Langs de oudste kroeg, de oudste slagerij, de Joodse wijk en Ome Jan.

Over een paard, dat naar de kapper moest, de Beatles, brand in de Lexibar en meer!

Diehl & Transvaal

Diehl & Transvaal

Architect Willem Diehl, een zeer veelzijdig architect heeft Arnhem in de eerste helft van de 20e eeuw voorzien van een aantal markante gebouwen.

We bekijken de mooiste, die hoofdzakelijk in de Transvaalbuurt staan, maar ook enkele daarbuiten. Van Art Nouveau tot Berlagiaans.

Transvaal is een klein, maar fijn wijkje tegen Park Sonsbeek aan.

Arnhems Buiten

Arnhems Buiten

Oud gezegde: als het stinkt in Arnhem is dat de ENKA, als het knalt is dat de KEMA. Voormalig landgoed Den Brink. Dat werd in 1938 het KEMA-terrein, testlocatie voor electra. Die tests kon je ooit in half Arnhem horen knallen!

Een uniek bedrijventerrein met fraaie architectuur van de Nieuwe Haagse School en Delftse School, gelegen in een Romantisch Landschapspark met exotische bomen. Nu zijn daar bedrijven actief in o.a. de energie-transitie. 

Arnhem Centraal

Arnhem Centraal
Ons nieuwe verkeersknooppunt.

Een staaltje bijzondere organische architectuur (Blob) boordevol moderne techniek. Met de Twist, V-wanden, diepwanden, het ondergronds afvalsysteem, dak van ultra hoge sterkte betonplaten, geothermische verwarming en koeling. Vele functies op een klein oppervlak ingenieus gestapeld en in elkaar geschoven. En heel fotogeniek!

Volg de Jansbeek

Volg de Jansbeek

De beek, die zo mooi door Arnhems mooiste Romantische stadsparken stroomt.  We zien wat de beek op zijn weg tegenkomt en wat er veranderd is. Van de oorsprong, de spreng achter huis Zijpendaal tot waar zij in de Rijn plonst. Het verhaal gaat over de watermolens, die Arnhem’s eerste industriegebied vormden, hoe de beek door de stad stroomde en veel meer. Een fijne wandeling van twee uur. 

Moderne architectuur

Moderne architectuur

Van Arnhem Centraal via Rozet naar de nieuwbouw van het Huis der Provincie. Via Focus Filmtheater naar de nieuwe concertzaal van Musis Sacrum. We bekijken deze laatste 5 aanwinsten, die in korte tijd het aanzicht van de stad een enorme oppepper bezorgd hebben. Moderne materialen en technieken bieden prachtige mogelijkheden voor nieuwe vormgeving. De gebouwen hebben een grote invloed op hun omgeving.

De slag om Arnhem

De slag om Arnhem

Het was een brug te ver. Die brug heeft de naam gekregen van de man, die hem drie dagen en 4 nachten kon verdedigen. Daarna was het over. Een dramatische aftocht volgde, waarna de Arnhemmers gedwongen werden de stad te verlaten. We wandelen langs de sporen van die slag uit september 1944. Er zijn zóveel verhalen te vertellen.

Van Gotiek tot Blob

Van Gotiek tot Blob

Van alle bouwstijlen, die in de afgelopen 700 jaar in de mode waren, is nog wel een voorbeeld te vinden. We wandelen langs een aantal mooie exemplaren. 

Zoals het oudste, het St.Peters Gasthuis uit 1354, het modehuis Voss, het oude Postkantoor en veel meer. Ken je de stijl “Um 1800”? Of de Art Deco?

Zo niet, dan zeker meewandelen!

Winkelpuien

Winkelpuien

De boeiende geschiedenis van het ontstaan van de Winkelpui kun je in onze stad ook terugvinden. Niet het luik in de gevel, maar wel de ontwikkeling van vitrine naar etalage. De indeling van de plattegrond onderging in de 19e eeuw veel veranderingen.

Prachtige puien in hout en natuursteen heeft het opgeleverd.  En aparte dingen, die het gebruik van gaslicht eind 19e eeuw verraden!

Kerken en Kroegen

Kerken en Kroegen

Godshuizen genoeg, al dienen ze nu vaak een ander doel. We bekijken de Eusebius, de Walburgis, De Lutherse Kerk, de Waalse Kerk en nog een stel. 

Horecagelegenheden hadden vroeger een bredere functie dan nu. Arnhem kent er vele. Sommige waren ooit graanpakhuis, korenbeurs of kerk. We hebben twee oudste café’s, die al jaren om die eer strijden.Er waren roemruchte kroegen, die alleen nog in de vele verhalen bestaan. Zoals George Jazzcafé, De Kameleon, Picar en anderen. 

Art Nouveau

Art Nouveau

Art Nouveau, Art Deco, Um 1800, Amsterdamse School. We wandelen langs parels uit de “Elegante periode” 1900-1930. Onderweg bekijken we ook wat ooit de mode was van het Neo-Classicisme en de Nieuwe zakelijkheid. Zij vormen een mooi contrast met de charmante,  sierlijke en rijk georna- menteerde vormgeving van die 30 jaar aan het begin van de vorige eeuw.

Spijkerkwartier

Spijkerkwartier

Een boeiende wijk met een spannende geschiedenis. Herenhuizen, monumentale kerken en scholen en enkele bijzondere binnentuinen. Alles gevolg van jarenlange bijzonder stadsplanning. Van het plan Heuvelink tot nu toe. Mevrouw Koops had met de gemeente in 1865 een straat van haar “Geldersch Spijker” naar het centrum geregeld. Dat werd dus de Parkstraat.

Verdwenen Arnhem

Verdwenen Arnhem

De bombardementen van 1944 en 1945 hebben nogal wat vernield in de stad. En totdat er een monumentenbeleid kwam verdween er ook nogal een en ander. We reconstrueren wat er was. Met behulp van oude archieffoto’s kijken we naar wat we moeten missen, en vragen ons af of er mogelijk iets waardevols voor teruggekomen is.

Omhoog kijken

Omhoog Kijken!

Veel panden in de binnenstad dateren uit de 14e en 15e eeuw. De gevels zijn steeds veranderd aan de hand van de behoefte, de smaak en de mogelijkheden van de tijd. Dat betreft dan vooral de begane grondverdie-ping. Maar daar boven zit nog veel authentieks. En omdat we teveel op onze smartphone zitten te appen en zodoende het gevaar lopen een “App-nek” op te doen, is het heel goed soms anderhalf uur lang omhoog te kijken! En als je dan de nodige schoonheid in je opneemt, dan werkt dat zeker helend!

bottom of page